Spis treści
Zgony i hospitalizacje po zażyciu suplementu na obniżenie cholesterolu
Pięć osób w Japonii nie żyje, a ponad 100 zostało hospitalizowanych po spożyciu suplementu diety Benikoji Choleste Help wytworzonego na bazie beni koji, czyli czerwonego ryżu fermentowanego drożdżami Monascus purpureus. Zawiera produkowaną przez mikroorganizmy substancję aktywną o nazwie monakolina K.
Suplement, który miał obniżać poziom cholesterolu ze skutecznością syntetycznych statyn (lowastatyny), okazał się być śmiertelnym zagrożeniem dla konsumentów. Jak poinformował w piątej 29 marca przedstawiciele producenta, firmy Kobayashi Pharmaceutical, łącznie po zażyciu Benikoji Choleste Help hospitalizowano 114 osób.
Jak podaje „nippon.com”, według japońskiego ministerstwa zdrowia producent otrzymał ok. 12 tysięcy zgłoszeń o zdarzeniach medycznych związanych ze stosowaniem beni koji. Problematyczny składnik od Kobayashi Pharmaceutical trafił bezpośrednio lub pośrednio do 173 firm produkcyjnych. To znany wytwórcza produktów zawierających beni koji, który sprzedawał je od dawna. W ciągu ostatnich trzech lat był to ponad milion opakowań.
Z suplementem diety na bazie czerwonego fermentowanego ryżu już wcześniej były pewne problemy, w wyniku których w krajach UE wycofano z aptek produkty zawierające powyżej 3 mg monakoliny K w dziennej porcji. Powodem są podobne skutki uboczne, jak stosowanie w tym celu leków ze statynami.
Prezes firmy wyraził skruchę i przeprosił poszkodowane osoby oraz ich rodziny. Firma podjęła decyzję o wycofaniu z rynku trzech suplementów diety, a sklepy spożywcze usunęły z półek dziesiątki produktów zawierających beni koji, w tym popularną pastę miso czy sos octowy.
Suplement z czerwonego fermentowanego ryżu przyczyną niewydolności nerek
Przyczyną śmierci użytkowników supelentu z beni koji była niewydolność i uszkodzenie nerek. Zdaniem producenta może to mieć związek z procesem fermentacji, jednak jak dotąd nie zidentyfikowano dokładnie czynników, które przyczyniły się do zgonów.
Osoby poszkodowane przez suplement donosiły o objawach takich, jak zmiany w kolorze moczu, opuchlizna kończyn i zmęczenie. Dotyczyło to głównie osób, które przyjmowały preparaty wyprodukowane po wrześniu ub. roku.
Jak podał japoński resort zdrowia, liczba zgonów może jeszcze wzrosnąć. Eksperci uważają, że za tę sytuację odpowiedzialne mogą być niedawne zmiany prawne, które uprościły i przyspieszyły proces zatwierdzania do użycia produktów zdrowotnych.
Tragiczne skutki spożycia suplementu diety wytworzonego na bazie beni koji w Japonii pokazują, jak istotne jest właściwe regulowanie rynku suplementów i produktów zdrowotnych. Firmy powinny dokonywać odpowiednich testów bezpieczeństwa swoich produktów, a konsumenci powinni być świadomi potencjalnych ryzyk związanych z ich spożyciem. Jednocześnie, odpowiednie organy powinny skrupulatnie monitorować rynek i reagować na wszelkie sygnały mogące wskazywać na potencjalne zagrożenie dla konsumentów.
Źródła:Źródło:
Dr hab. n. med. Jakub Żołnierek - Debata, nowotwory męskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?