MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To bez wątpienia król naszych parapetów. W naturze porasta...
fot. Falco (Pixabay.com)

Domowe gatunki storczyków. Sprawdź, którego masz storczyka i jak go uprawiać

To bez wątpienia król naszych parapetów. W naturze porasta drzewa tropikalnych lasów południowo-wschodniej Azji i północnej Australii. Warto wiedzieć, że ten storczyk ma swoją polską nazwę – ćmówka, ale najczęściej używa się spolszczonej nazwy botanicznej: falenopsis.

Falenopsisy mają mnóstwo odmian, a do uprawy trafiają najczęściej mieszańce, które są dobrze przystosowane do domowych warunków. To najłatwiejsze w uprawie storczyki, które kwitną długo i regularnie powtarzają kwitnienie, zdarza się, że kwitną kilka razy roku.

Ich kwiaty są duże, zebrane po kilka- kilkanaście na jednym pędzie, który wyrasta z kępy ciemnozielonych liści. Kwiaty mogą mieć przeróżne kolory, bywają także cieniowane i różnokolorowe, a także – pokryte wzorami (cętki, plamki, żyłki). Trzeba jednak wiedzieć, że nie ma niebieskich falenopsisów – jeśli takie spotkamy, oznacza to, że rośliny są barwione, a z czasem zaczną kwitnąć na biało.

Właśnie od falenopsisów warto rozpocząć uprawę storczyków.

Zobacz również

Buska tężnia zaprasza na rajd rowerowy do Wiślicy

Buska tężnia zaprasza na rajd rowerowy do Wiślicy

12 twarzy Krystyny Jamroz. Projekcja świetlno-muzyczna w buskiej tężni solankowej

12 twarzy Krystyny Jamroz. Projekcja świetlno-muzyczna w buskiej tężni solankowej

Polecamy

Jak ukryć masywne uda? Poznaj praktyczne triki i zobacz przykładowe stylizacje

O TYM SIĘ MÓWI
Jak ukryć masywne uda? Poznaj praktyczne triki i zobacz przykładowe stylizacje

To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

HIT DNIA
To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami